Davinci Resolve is een compleet pakket van software-onderdelen met elk verschillende manieren van berekeningen en het is daarom erg belangrijk om de juiste keuze te maken wat betreft de processor en de videokaart, oftewel de CPU en de GPU. Een computer voor Davinci Resolve moet daarom goed uitgebalanceerd zijn qua CPU en GPU.


Door de ontwikkelingen van de afgelopen jaren op computergebied, is het prima mogelijk met de huidige single core setups om een krachtig compleet Davinci Resolve syeteem op te bouwen. Tot enkele jaren terug werden er veel dual socket Xeon processoren gebruikt om deze zware taken te kunnen volbrengen maar bijvoorbeeld de recente Intel i9 processoren zijn zo ontzettend krachtig dat ze het allerhoogst scoren bij de nieuwste Davinci Resolve praktijktesten. Een mooi bijkomend effect is de prijs. Een Intel i9 setup is veel vriendelijker voor de portemonnee dan een dual Xeon setup.


Hoeveel CPU cores heb ik nodig voor Davinci Resolve?


Alhoewel de GPU misschien nog wel het belangrijkst lijkt, is de CPU ook ontzettend belangrijk. Fusion bijvoorbeeld maakt sterk gebruik van CPU berekeningen en is ook afhankelijk van de singlecore speed van je CPU processor. Uit de vele praktijktests blijkt dat er een knik komt in performance als we gaan voor "veel" cores maar een lagere singlecore speed. Deze knik ontstaat rond de 12 a 14 cores bij Intel. Meer cores dan die 12 of 14 (en de daarbij behorende lagere singlecore speed) zouden een slechte investering kunnen zijn als je vooral bezig bent met Fusion.


Welke processor is het best geschikt voor Davinci Resolve?


Welke processor het beste is voor Davince Resolve hangt er dus vanaf wat je vooral wilt doen met Resolve en hoeveel videokaarten het systeem heeft. In het kort kunnen we het zo samenvatten:


- Colorgrading heeft baat bij meer GPU power, dus meerdere videokaarten. Om het maximale uit deze videokaarten te halen is er ook een krachtige processor nodig. De i9 9920X (12 core) of de AMD Threadripper 2950X (16core) zorgen voor de maximale performance van bijvoorbeeld 2 of 3 2080TI kaarten. Een te lichte processor zorgt er in de praktijk voor dat je minder rendement behaalt van je GPU power.


- Fusion heeft baat bij een hoge singlecore speed en doet bijna niets met een 2e of 3e videokaart.Samengevat: De Intel i9 9900K 8 core processor heeft de perfecte balans voor een algemeen "breed" Davinci Resolve systeem en laat vele Dual socket Xeon systemen achter zich. Is er behoefte aan meer GPU power dan is het verstandig om behalve meerdere videokaarten ook een zwaardere processor uit te kiezen - zoals de Threadrippers of hogere range Intel i9's.


Related Products